top of page

Slechte gewoontes

Slechte gewoontes als in nagelbijten, haar uittrekken, neuspeuteren, vingers kraken, bijten op de lippen of wang, kaken op elkaar klemmen, kauwgom kauwen, duimen...

Zijn het bepaalde type personen die slechte gewoontes hebben?

Nee hoor, iedereen heeft slechte gewoontes. De ene wat minder dan de andere. Soms treden deze slechte gewoontes zodanig vaak op dat ze storend zijn, beschamend zijn of je in de weg staan.

Waaruit ontstaan slechte gewoonten vaak?

De 2 meest voorkomende redenen voor het ontstaan van slechte gewoontes zijn stress en verveling. 

Het onderbewustzijn gebruikt de slechte gewoonten als strategie om met angst, onzekerheid of verveling om te gaan.

Bij angst of onzekerheid, wat stress veroorzaakt, kunnen we dit vaak wel begrijpen. Maar bij verveling? Bij verveling is het een poging om een deel van het lichaam bezig te houden, terwijl de rest van de geest weinig te doen heeft.

Deze slechte strategie kan middels hypnose aangepakt worden. We geven het onderbewustzijn mee dat deze strategie niet meer de beste manier is om met angst, onzekerheid of verveling om te gaan. Indien nodig geven we een nieuwe, goede, positieve copingsstrategie mee. Deze manier van werken, werkt snel en effectief. 

Heel soms kan een slechte gewoonte een symptoom zijn van een  dwangstoornis dat te vergelijken is met het herhaaldelijk wassen van de handen of constant controleren of de ramen en deuren wel gesloten zijn. Een andere mogelijke verklaring is, volgens een recent onderzoek van de University of Montreal, een teken van uit de hand gelopen drang naar perfectie wat op zich frustratie en stress veroorzaakt.

Het trekken aan haren, constant plukken aan de huid of het bijten op de nagels worden door de onderzoekers omschreven als ‘lichaamsgerichte herhaalde handelingen’. Hoewel deze handelingen voor ongemak kunnen zorgen, lijkt voor velen het chronisch nagelbijten ook een zekere mate van onderbewuste beloning teweeg te brengen.

Wil je graag van deze slechte gewoonte af?

Dat kan. Via hypnose laten we je onderbewustzijn weten dat bijvoorbeeld nagelbijten niet meer de beste manier is om met bepaalde dingen in het leven om te gaan. We vertellen dus dat de strategie die het onderbewustzijn gebruikt niet meer de beste manier is om met angst, onzekerheid of verveling om te gaan. Indien van toepassing gaan we de oude informatie die het onderbewustzijn dient los te laten overschrijven met nieuwe informatie en geven we indien nodig een nieuwe, goede, positieve copingstrategie mee.

 

Deze manier van werken, werkt snel en effectief.

Je zal merken dat de drang naar de slechte gewoonten verdwijnt. Deze blijvende verandering zorgt ervoor dat je vrijer in je leven staat, dat je jezelf niet meer hoeft te schamen en dat jij de controle hebt. 

Dit programma bestaat uit 1 sessie. 

Tarief: 135 euro

Slechte gewoontes zijn als comfortabele bedden - makkelijk om in te kruipen, maar moeilijk om uit te komen. 

Review

P.     Duimen op volwassen leeftijd, moeite met tijdig te gaan slapen, angst in het donker door 

       trauma

 

Goede avond Monica,

 

Hartelijk dank voor je mail.

 

Het gaat eigenlijk wel goed met me. Over het algemeen voel ik me veel positiever.

 

Nu tien dagen na onze sessie merk ik wel enkele veranderingen.

 

Duimen

De eerste dagen na de sessie werd ik regelmatiger s nachts met een natte duim of met duim in de mond wakker dan voordien. Steeds zei er een klein stemmetje dat dit niet ok is en dat ik dit niet meer mag doen. Nu tien dagen later ben ik de afgelopen dagen niet meer met een natte duim wakker geworden. Is dit verloop normaal?

 

Naar bed gaan

De eerste dagen was ik er heel bewust mee bezig om op tijd te gaan slapen. Ik voelde dat dit nog geen automatisme was. Het bewuste is stilaan weggegaan en ben ik op 1 keer na altijd rond 23u gaan slapen. Die ene keer was afgelopen woensdag dat ik tot 23u s avonds heb gebadmintond (vanaf 20u30 verschillende wedstrijdjes gespeeld). Toen ik thuiskwam voelde ik nog te veel energie en heb ik de fout gemaakt om nog tv te gaan kijken en daarbij te snoepen. Het is 3u geworden. Op een of andere manier ging de trigger niet af. De dagen erna ging het terug beter maar ik voelde me slecht, een beetje gefaald… Dat gevoel probeer ik nu weg te zetten als onterecht. Het is niet goed wat er gebeurd is, maar het kan gebeuren. Ik heb me wel voorgenomen om komende woensdag streng te zijn en mezelf meer bewust te maken van de tijd. Of is dit te veel ratio?

 

Instelling/gevoel

Wat me heel hard is bijgebleven zijn de woorden “je bent een goed mens, slim, mooi…” als ik daar nog maar aan terugdenk voel ik me meteen een stuk beter wanneer ik het even moeilijker heb. Dank je wel hiervoor!!

 

Angst

Onlangs reed ik onbewust met de fiets een pikdonker pad met langs weerszijden een 2m hoge afsluiting in waar ik normaal gezien nooit in het donker zou doorrijden omdat mijn fietslicht nog geen kaars in het donker is en ik hierdoor net een meter voor me uit kon kijken. Eerst kreeg ik een beklemmend gevoel, halverwege had ik een “alles komt goed” gevoel en op het einde vlak voor ik terug ander licht zag, kreeg ik meer schrik (zelfs flitste even de creep uit de film door mijn hoofd), maar al snel veranderde dit in opluchting bij het zien van het licht… al bij al duurde dit een minuut. Voor mijn gevoel is de angst niet weg maar wel beheersbaar.

 

 

Hartelijk dank voor de hulp die je me hebt geboden. Ik wist niet wat ik van moest verwachten, maar ik denk oprecht dat het me deugd gedaan heeft en me terug op de rails heeft gezet!

ps: Het is nu tijd voor mijn yoghurtje. ;-)

 

Antwoord op mail

Het proces ivm het duimen is perfect normaal. Jouw onderbewustzijn veranderd alles wat er moet veranderd worden om van het duimen af te raken op de meest snelle, gezonde en veilige manier. Het 'afleren' had wat tijd nodig. Dit kan zijn omdat jouw onderbewustzijn er zeker van wilde zijn dat je het duimen niet zou vervangen door een andere slechte gewoonte. Knap hoor!

 

Wat het naar bed gaan betreft kan het natuurlijk altijd wel eens gebeuren dat je een keertje langer opblijft. Op zich niet erg, maar er komt wel een maar ;-)  Als je jezelf gaat vertellen dat het best oké is, gaat je onderbewustzijn dit na een tijdje overnemen en wordt je hele proces teniet gedaan. Het is dus oké om je er wat lastig over te voelen. Probeer op woensdag, als je thuis komt, je yoghurtje te eten zonder tv. Neem op dat moment even de tijd om rustig te worden terwijl je in gedachte de dag  overloopt of de volgende dag voorbereid. Je kan je ook inbeelden hoe lekker knus je bed aanvoelt, ... Zo krijgt jouw lichaam signalen binnen dat het tijd is om zich klaar te maken om naar bed te gaan.

 

Geweldig dat je in eerste instantie gewoon het donkere steegje in reed. Wanneer je er in was nam jou bewuste het even over en kwam er een angstgevoel. Ook dit is helemaal normaal. Dit is echter de eerste keer dat je jezelf op deze manier uitdaagt en uittest. Je bewuste dient te merken, dient overtuigt te zijn, dat je het kan zonder angst. Ook hier gaat jouw onderbewustzijn stevig aan de slag! Elke keer je dit doet zal je merken dat het beter en beter gaat. 

 

bottom of page