top of page
scott-webb-oRWRlTgBrPo-unsplash.jpg
Stress

Wat is stress?

Wat is chronische stress?

Stress is in eerste instantie een natuurlijke reactie van ons lichaam. Onze verre voorouder hadden dit nodig om in noodsituaties snel te kunnen reageren. Stress zorgde er dus voor dat heel het lichaam zich klaarmaakte om te vluchten of te vechten.

Wat we in deze tijden stress noemen is eigenlijk angst. Met andere woorden er ontstond een gevaarlijke situatie waarbij onze voorouders angst ervaarde. Deze angst bracht hun lichaam in paraatheid om te reageren en te vluchten of te vechten.

In onze huidige tijd hoeven we niet meer te gaan jagen op gevaarlijk wild. Wel kennen we andere stressfactoren. Iedereen heeft al wel eens te maken gehad met stressvolle situaties. Een veeleisende job, examens, onverwachte problemen. 

In je hersenen komt dan Cortisol vrij, een stresshormoon. Het verhoogt je mentale en lichamelijke alertheid. Je lichaam maakt zich klaar om een inspanning te leveren. Heb je wel eens meegemaakt dat je, haast zonder erbij stil te staan, de juiste reactie had in een bedreigende situatie? Denk maar eens aan een kind dat plots de straat wil overlopen. Hoeveel tijd heb je nodig om het kind vast te grijpen? Hoelang heb je over deze handeling nagedacht? Inderdaad, een fractie van een seconde.

Daarbij bestaat er een belangrijk verschil tussen acute en chronische stress. Heb je alleen op bepaalde momenten last van stress? Dan heb je te maken met acute stress. Ervaar je anderzijds een continu gevoel van stress? Dan spreken we over chronische stress. Die laatste vorm is heel belastend voor je lichaam.

Veel mensen hebben dagelijks te maken met stress (angst) op het werk. De druk om goed te presteren, tijdsgebrek, problemen en professionele relaties kunnen stress veroorzaken. Ook de drang om je doelen te realiseren, je perfectionisme, je gezin, … het zijn allemaal zaken die je met stress kunnen opzadelen.​Stilletjes aan kan je draaglast groter worden dan je draagkracht. Wanneer dit een lange tijd aanhoudt, geeft ons lichaam een teken. Je komt aan een rood stoplicht, maar onze maatschappij leert ons niet om te stoppen, dus gaan we door. Stoplicht na stoplicht negeren we en komen we in een visiueze cirkel van stress. Chronische stress heeft zijn intrede gedaan.

Wat zijn de symptomen van chronische stress?

​hartkloppingen

duizeligheid

zweten

hoofdpijn

vermoeidheid

opgejaagd gevoel

sneller geïrriteerdhumeurig

concentratieproblemen

…​​​

Stress is een onbewuste reactie van het onderbewustzijn op bepaalde prikkels waardoor er inwendige zenuwachtigheid en spanningen ontstaan. Wanneer deze spanning chronisch aanwezig blijft, geeft ons onderbewustzijn ons tekens zoals de symptomen die hierboven vermeld staan. 

Hoe kan hypnose je helpen?

Hypnose kan jou helpen om innerlijke rust terug te vinden en om anders om te kunnen gaan met stress triggers.We werken aan ontspannen en je grenzen stellen. We pakken je symptomen aan en jouw persoonlijk problemen. ​Spanningen tijdig leren herkennen.Spanningen bewust loslaten.Stress leren beheersen door je persoonlijke triggers en symptomen te kennen en los te laten.Ontspannen in het leven staan.

Scherm­afbeelding 2024-03-17 om 08.16.04.png

Wat zijn de gevolgen van chronische stress?

Wat als de druk op de ketel blijft? Wanneer deze spanningen niet kunnen geuit worden zoekt het onderbewuste zelf een uitweg door het geven van woedeaanvallen of (hoofd)pijn. Indien er niets veranderd wordt aan deze situatie kan deze negatieve spiraal leiden tot een burn-out of depressie. Hypnose kan jou helpen om innerlijke rust terug te vinden en om anders om te kunnen gaan met stress triggers.​Chronische stress kan een breed scala aan negatieve effecten hebben, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Op lichamelijk gebied kan het leiden tot verhoogde bloeddruk, verzwakking van het immuunsysteem, spijsverteringsproblemen en slaapproblemen. Deze fysieke symptomen kunnen het risico op hartaandoeningen, infecties en andere gezondheidsproblemen verhogen.Op mentaal vlak kan chronische stress bijdragen aan angststoornissen, depressie, stemmingswisselingen en problemen met concentratie en geheugen. Mensen kunnen zich prikkelbaar voelen en moeite hebben om problemen op te lossen. Daarnaast kunnen gedragsveranderingen optreden, zoals veranderingen in eetgewoonten en een toevlucht nemen tot verslavende stoffen zoals alcohol, drugs of tabak.Chronische stress kan ook de kwaliteit van persoonlijke relaties beïnvloeden, met toenemende spanningen en conflicten als mogelijk gevolg. Om de negatieve effecten van stress te verminderen, is het belangrijk om gezonde copingmechanismen te ontwikkelen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, mindfulness-oefeningen, sociale steun zoeken en tijd nemen voor ontspanning en plezier. Soms kan professionele hulp nodig zijn om stressvolle situaties aan te pakken en gezondere manieren van coping te ontwikkelen.​

Dit programma bestaat uit 2 sessies. 

Tarief: 230 euro

Stress verblindt je

voor de mooie dingen

van het leven.

bottom of page